22 Kasım 2009 Pazar

Soğanın Faydaları

Soganin Faydalari

Sogan Her Derde Deva

Binlerce yildan beri sogan ve sarimsak neredeyse tum yemeklere katilan sifa verici birer sebze olarak kullanililiyor. Salatadan tutun, her cesit pisirme seklinde sogan yemeklerimizden eksik edilmiyor.
Bilimsel olarak ispatlanmis bir gercek de, soganin icindeki cystein maddesinin eczanelerde kuvvetli bir balgam sokucu olarak satilan ve doktorlar tarafindan recete edilen mentopin ve asist gibi ilaclarin ana maddesi ile aynidir. Vucudumuzda uretilen cok guclu bir antioksidan olan GLUTATYON'un uretimi icin soganin icinde bulunan cystein maddesinin sogan veya sarimsak yiyerek alinmasi gerekiyor. Cok kuvvetli bir antioksidan olan glutatyon, bircok hastaligin sebebi sayilan serbest radikalleri hucre icinde notralize etmektedir.
Dunyanin her yerinde soguk alginliginda, bronsitte ortaya cikan oksurugun giderilmesinde sogan, sifa verici olarak yeniyor. Cok eskiden beri usutme, oksuruk ve bronsit durumda ezilen bir sogana bir miktar su ve tatlandirici olarak da az miktarda bal katilarak ilac olarak kullaniliyor. Ayrica bocek sokmalarinda olusan sisliklerin uzerine taze kesilmis sogan dilimleri konmasi halinde, sisligin giderilmesinde yardimci oluyor. Ayrica uyku duzenleyici olduguna da inanilmaktadir.
Soganin 100 graminda bulunan maddeler:
Kalori degeri
Kuru sogan - taze sogan : 36 kalori - 23 kalori
Protein (gr.) : 1.3 gr.
Yag (gr.) : 0.3 gr.
Karbonhidrat : 8.1 gr.
Su : 89 gr.
Posa : 2 gr.
Potasyum : 157 mg.
Kalsiyum : 27 mg.
Vitamin C : 10 mg.
Folik asit : 54 mg.
Vitamin : 0.3 mg.
Kalp-damar hastaliklarini onlemede yardimci
Her nefes aldigimizda cigerlerimize yarim litre hava dolar. Bunun %20.7'si oksijendir. Oksijen alyuvarlarimiza baglanir ve kalbe gider. Kalp, bu oksijenli kani tum hucrelere pompalar. Oksijen, hucredeki sekeri yakarak yasam enerjisinin uretimi saglar. Bu islem esnasinda oksijen molekullerinin %1-5'i degisime ugrar ve vucut icin cok zararli hale gelir. Biz bunlara serbest radikaller diyoruz. Bu serbest radikaller, her turlu hastaligin ve de ozellikle de kalp-damar hastaliklarinin ve kanser cesitlerinin sebebi sayiliyor. Vucudumuzda bunlari zararsiz hale getiren enzim sistemi vardir. Kisinin bu enzim sistemi ne kadar guclu ise omru de o kadar uzun oluyor. Serbest radikalleri zararsiz hale getiren maddelere antioksidan diyoruz. Soganin icindeki Quercetin adi verilen cok guclu bir antioksidan vardir.
Finlandiya'da uzun suredir yapilan bir bilimsel arastirmada; Quercetin'i iceren sogan ve elmayi daha cok tuketen kisilerde kalp-damar hastaliklari ve kanser olum oranlari daha dusuk bulundu. Damar sertligi dolayisiyla kalp-damar hastaliklarina neden olan kotu huylu kolesterol (LDL), serbest radikaller tarafindan okside olmadan damar ceperine yapismiyor. Sogandaki Quercetin maddesi kolesterolun okside olup damar ceperine yapismasina engellenmesinde yardimci oluyor.
Vucutta hucre icinde uretilen ve Glutatyon adi verilen antioksidanin uretimi icin sogan ve sarimsakta bulunan Cystein maddesinin bu yiyeceklerle vucuda girmesi gerekiyor. Bu kuvvetli antioksidan, kanserin onlenmesine yardimci olmaktadir. Sogan ve sarimsak, Akdeniz beslenme tarzinda cok tuketilmektedir.
Sigaranin neden oldugu idrar kesesi kanserinin onlenmesinde yardimci olur
Idrar kesesi kanserinin baslica sebeplerinden biri sigara tuketimidir. Soganin icerdigi Quercetin maddesi degisime ugrayarak kesenin ic derisini kanserden koruyucu bir etki yapmaktadir. Idrar kesesinde kansere neden olan zehirli maddeler degisime ugramis Quercetin maddesi tarafindan emilerek kanser olusumunu geciktirmekte veya engellemektedir. Sigara icenlerin kanserden korunmalari icin sogani ve elmayi duzenli sekilde tuketmeleri tavsiye edilir.
Nasil tuketilmelidir?
Her cesit pisirme seklinde yemeklere katilan soganin faydasi vardir. Pisirilmeden cig ve taze olarak tuketilen sogan cok daha sifa vericidir.
Ne kadar tuketilmelidir?
Haftada 3-4 defa yenen ½ sogan kalp-damar hastaliklarindan ve kanserden korunmada yardimci olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aşağıdaki Pencereye Konuyla İlgili Yorumlarınızı Yapabilirsiniz!

 

Web Analytics