23 Kasım 2009 Pazartesi

Papatya ve Papatya Çiçeği

Cocuklara ozellikle, kramplarda ve karin agrilarinda papatya cayi icirilebilir. Papatya cicegi, gaz birikiminde, ishalde, deri dokuntulerinde, mide rahatsizliklarinda ve balgamlanmalarda yardim eder. Ayrica, adet gorme aksakliklarinda, adet gorememe hallerinde ve daha baska nitelikteki, dolyatagi (rahim) sikayetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabi, yuksek ates, yara ve dis agrilarinda yardimci olabilir. Papatya, terletici, sakinlestirici ve kramp cozucu etkilere sahip olmasinin yani sira, her tur iltihaplanmalarda ve ozellikle mukoza iltihaplarinda dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanilabilir. Goz ve gozkapagi iltihaplarinda, kasintili ve akintili deri dokuntulerinde distan kompres ve yikama olarak, dis agrisinda gargara olarak ve ayrica yaralarin yikanmasinda kullanilir. Bir olay yuzunden kizginliga kapildiginizda veya sinirlendiginizde, hemen bir bardak papatya cayi iciniz; kalbiniz zarar gormeden, hemen sakinleseceksiniz. Agrili bolgelere, kurutulmus papatya ile doldurulmus sicak yastiklar koymak (Bitki Yastigi) da ozellikle onerilir. Yatistirici etki iceren papatya banyolari ve yikanmalari da tum sinir sistemini en iyi bicimde etkiler. Agir hastaliklardan, bitkinlik hallerinden sonra kendinizi cok iyi hissetmeye baslayacak ve rahatlayacaksiniz. Yuz ve cilt guzelligi bakiminda da papatyayi unutmamalisiniz. Kaynatilmis bitki suyu ile haftada bir kere yuzunuzu yikayacak olursaniz, cildinizin nasil tazelendigini ve saglikli bir renk kazandigini goreceksiniz. Sac bakiminda da, ozellikle saclari acik renk olanlar, kaynatilmis papatya suyu kullanmalidirlar. Boyle yikanacak olurlarsa, saclariniz guzellesecek ve goz oksayici parlaklik kazanacaktir. Papatya merhemi, basura karsi kullanilabilir. Papatya bugusu kullanarak, nezle ve sinuzit kisa surede iyilestirilebilir. Antik cagda bile, sinir agrilari ve romatizma, papatya yagi ile masaj yapilarak tedavi ediliyordu. Eski bitki kitaplarinda yazdigina gore, papatya yagi, organlarin yorgunlugunu alir ve kaynatilmis bitki lapasi hasta mesanenin ustune uygulandiginda, agrilari hafifletebilir.

Kullanim Bicimleri:

Cay hazirlamak: Yarim veya bir tatli kasigi dolusu cicek, orta boy bir su bardagi dolusu kaynar suyla haslanir (Kaynatilmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra suzulur.

Banyo katkisi: Tam banyo icin dort avuc dolusu, yuz veya sac yikamak icin bir avuc dolusu papatya cayi haslanir, 10 dakika demlendikten sonra banyo suyuna eklenir.

Kompresler: Bir bardak kaynar sut, bir yemek kasigi dolusu cicegin ustune dokulur, demlenmesi icin 8-10 dakika beklenir ve posasi suzuldukten sonra sicak sutle kompresler yapilir.

Bitki yastigi: Keten bezinden yapilmis bir yastik, kurutulmus ciceklerle doldurulur ve agzi dikilir. Kuru bir tavda iyice isitilir ve hasta organin ustune koyulur.

Papatya yagi: Gunesli havada toplanmis cicekler, bir sisenin icine gevsekce doldurulur ve ustune sizma zeytinyagi, cicekleri ortecek kadar eklenir. Sise 14 gun boyunca, arada bir calkalanarak ve kapagi acilarak, guneste bekletilir. sure sonunda tulbentten suzulur ve koyu renkli siselerde, serin bir yerde saklanir.

Papatya merhemi: 250g icyagi ( veya margarin ) tavada iyice kizdirilir ve iki avuc dolusu taze cicek icine eklenir. Tavadakiler kopuklenmeye baslayinca karistirilir, agzi kapanarak serin bir yere birakilir. Ertesi gun yeniden isitilir, tulbentten gecirilerek suzulur ve cam veya porselen merhem kaplarina aktarilir. Buzdolabinda saklanmalidir.

Papatya Bugusu: Icinde su kaynayan bir kabin ustune yerlestirilen suzgecin icine, taze veya kurutulmus bitkiler konduktan sonra, suzgecin ustu kapanir. Bir sure sonra , yumusamis olan bu sicak bitkiler cikan buhar genize cekilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aşağıdaki Pencereye Konuyla İlgili Yorumlarınızı Yapabilirsiniz!

 

Web Analytics