22 Kasım 2009 Pazar

Çörekotu

Çörekotu

Haziran-temmuz aylari arasinda yesille karisik acik mâvi renkli cicekler acan, 20-40 cm boyunda bir senelik, otsu bir bitkidir. Yol kenarlari ve bilhassa ekin tarlalari icinde bulunur. Govde dik ve kisa tuyludur. Yapraklarin alttakileri sapli, usttekileri sapsizdir. Cicekler uzun sapli ve tek tektir. Tac yapraklari iki loplu ve bal ozu bezleri tasiyan 8 tâne kucuk parca hâlindedir. Meyveleri cok tohumlu olup, tohumlar siyah renkli ve oval sekillidir. Guney Avrupa, Balkan memleketleri, Kuzey Afrika, Turkiye ve Hindistan’da yetistirilmektedir. Bitkinin kullanilan kisimlari tohumlaridir. Tohumlari tamâmen olgunlastiktan sonra toplanir ve guneste kurutulur. Corekotu tohumlarinda ucucu ve sabit yag, tanen, sekerler, glikozit bunyeli bir saponin ve alkaloitler bulunmustur. Tohumlari gaz sokturucu, uyarici ve idrar sokturucu olarak kullanilmaktadir. Guzel kokusu sebebiyle mushil ilâclarinin icine ilâve edilen iyi bir lezzet ve koku degistiricidir. Corekotunun Anadolu’da bulunan ve ayni sekilde kullanilan diger turleri sunlardir:

Sam corekotu (Nigella damascena): Yapraklari parcalidir. Cicekleri tek ve ust yapraklar tarafindan ortulmus durumdadir. Parlak mâvi ciceklidir.

Kir corek otu (Nigella arvensis): 10-30 cm yuksekliginde mâvi ciceklidir. Yapraklari sivri parcalidir. Tohumlari kurt dusurucu olarak da kullanilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aşağıdaki Pencereye Konuyla İlgili Yorumlarınızı Yapabilirsiniz!

 

Web Analytics